På Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten har vi alltid gillat den närproducerade maten. Och vi är övertygade om att många med oss vill gynna de lokala livsmedelsföretagen. Dels för att bidra till ett bättre klimat, dels för att det faktiskt smakar så bra med härgjorda råvaror!
Almnäs Bruk tillverkar ”Tegel” som är en hårdpressad ”skållad” ost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från 1700-talets mitt och framåt. På ytan finns små barnafötter inpräglade. Motivet har vi hämtat från avtryck funna i tegelgolvet på vinden i Almnäs Corps de Logi. Barnafoten stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades på Almnäs fram till 1976.
Snittytan är slät med enstaka mindre hål och av och till små sprickor. Färgen varierar mellan elfenben och halmfärgad beroende på säsong. Doften är söt, fruktig och för tankarna till smörkola. Kanten doftar ibland apelsin eller ananas. Smaken är fruktig och munkänslan knastrig eller sandig.
Grundades år 2009 av kalmariten Johan Håkansson som varit hembryggare sedan 1993. Ölen går åt det klassiska hållet, men med en hel del moderna toner som håller det intressant. En mindre men stolt aktör med strävan att alltid brygga öl av bästa kvalité.
Äppelriket Österlen är ett medlemsföretag som ägs av 94 fruktodlare runt om i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland. Tack vare moderna lagringsmetoder kan en större del av höstens skörd bevaras och gör att man kan välja svenska äpplen en större del av året. Metoden bygger på att frukten läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur.
Appuna Gård ligger i Väderstad och drivs av Yvonne Fransson och Peter Rockler. Här finns ett modernt grisstall med 1 200 suggor och 6 000 slaktsvinsplatser. Här hämtar vi svensk gårdsmärkt gris.
Bengtsgården ligger i Stigby på Södra Visingsö och har en underbar utsikt över Vättern och Gränna. Rolf Björklund tog över gården 1970 och driver den idag tillsammans med sin son Jonas Björklund. I dagsläget är Bengtsgården en ekologisk köttproduktion med amkor och ungdjur. 2006 startade även oljeproduktionen av kallpressad, KRAV-märkt rapsolja samt hanteringen av det KRAV-certifierade spannmålet vete, råg, spelt och lin. Året därpå byggdes gårdens fiskrökeri upp.
Genom århundrade har familjen Stenström byggt upp en verksamhet som idag är hjärtat i Sveriges äldsta familjeföretag. Berte Qvarn håller till i Slöinge och är en av Europas modernaste kvarnar.
Bjursunds Slakteri ligger i Valdemarsvik och drivs av Martin Johansson. Varje år tar de emot omkring 1 300 djur. På den egna gården finns cirka 350 djur, vilka kompletteras med djur från närliggande gårdar. En grundregel är att välja gårdar med god djurhållning och bra kvalitetsdjur, såsom Hereford och Aberdeen Angus. Utvalda detaljer, som entrecote, ryggbiff och högrev, hängmöras upp till 28 dygn.
Blomlöfs ligger utanför Brömsebro inte långt från Blekinges ostkust. Det är ett genuint familjeföretag som idag drivs av andra och tredje generationen.
Fisken röks med alved och enris för att få den rätta smaken. Man är mycket noggrann med råvaror och hantering. Förädlingen sker med omtanke och många decenniers erfarenhet.
Börjes Chark i Aneby tillverkar korv baserad på gamla recept. De använder sig endast av råvaror från svenska gårdar.
Sedan starten 1947 har de tillverkat gurkinläggningar av unik smak och kvalitet. Gurkorna är i huvudsak lokalt odlade i Östergötland och till stor del i egna växthus. Inläggningar som erbjuds är Färsksaltad gurka, Vintersaltad gurka, Vitlöksgurka och Gammaldags ättiksgurka. Mest kända är Brinks Gurka för deras vita färsksaltade gurka som är en östgötsk kulinarisk delikatess.
Den här gården i Ydre i södra Östergötland är sedan länge rikskänd för sina ostkakor. Sortimentet har successivt utökats med egna ostar av flera olika slag.
Ostkakan bakas på helmjölk från egen produktion. Äggen kommer från granngården som har frigående höns. De utfodras med ett vegetabiliskt foder, som gör att äggulan blir gul och fin. Det är viktigt för oss som då får naturligt fin färg på ostkakan.
Brunneby Musteri ligger alldeles intill Göta Kanal i Östergötland. Verksamheten startades redan 1941. Här mustar man äpplen om höstarna och på somrarna pressar man bland annat jordgubbar, fläderblom, svarta vinbär och hallon. Frukt och bär kommer från hemmaträdgårdar och lokala odlare.
Brygghus 19 är Blekinges första mikrobryggeri och mikrodestilleri. Välkommen på visning med smakprovning.
Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten. Det är ett lokalt bryggeri som har stort fokus på miljö och hantverk i sina tillverkningsprocesser. I de nybyggda lokalerna i Tallboda, Linköping, bryggs öl på ett hantverksmässigt sätt där stora delar av bryggprocessen hanteras för hand.
Ett litet charkuteriföretag i Karlskrona som prioriterar hög kvalitet, smakrika produkter och god service. Tillverkar charkvaror på traditionellt vis efter hemliga recept. Köttråvarorna är uteslutande svenska och lokalt producerade av uppfödare i regionen. Miljö och god djurhållning värderas lika högt som högkvalitativa naturliga råvaror. Charkett är KRAV-certifierat.
Slakteriet är beläget utanför Borås och har anor från 1911 då lantbrukaren Torsten Larsson började förse bygden med kvalitetskött. Han födde upp djuren som han sedan slaktade och styckade på sin gård i Dalsjöfors. Ryktet om det goda köttet och Torstens skicklighet spred sig snabbt och styckmästare Larsson blev allt mer anlitad. Idag är fjärde generationen Larsson engagerade i företaget. Dalsjöfors Kött har genom åren genomgått stora moderniseringar och är idag en del av KLS Ugglarps. Men allt drivs i samma ursprungsanda för riktigt bra kvalitetskött.
Bageri med över hundra års historia som fick sitt namn av att den första ägarinnan var gift med en dansk. Har sin hemvist i Kalmar där de bland annat bakar korvbröd.
Mitt på Öland i den lilla radbyn Gillsättra skördas ekologisk raps på vackert gyllengula fält av familjen Johansson.
På Ekberg & Forsberg pressas olja skonsamt ur gårdens ekologiska rapsfrön. Droppe för droppe, under låg temperatur behåller den alla unika smaker, hälsosamma vitaminer, näringsämnen samt Omega 3 och Omega 6. Smaken är mild, nötig och har inslag av sommarängens alla örter på soliga Öland.
De som producerar den öländska rapsoljan är Lasse Forsberg, välkänd krögare, och Sven Ekberg, matskribent, radioprofil och kokboksförfattare.
Företaget startades för femtio år sedan i Linköping. Flera av produkterna görs fortfarande på samma recept som då. Alla produkter innehåller enbart svenska råvaror av högsta kvalitet och all tillverkning sker så enkelt det bara går. Produktionen uppfyller högsta möjliga miljökrav och man använder branschens kvalitetssäkringsprogram.
Flera av Sveriges främsta designföretag finns kring Lammhult i Småland. Möbelriket är välkänt för sin starka formgivnings- och möbelkultur. Men trakten skulle lika gärna kunna kallas Korvriket. Charkuteritraditionen är minst lika stark som möbeltraditionen. De småländska korvarna, med isterbandet i spetsen, tillverkas här med stor stolthet och historia. Företaget startades 1947 av L-O Andersson i Lammhult. Idag drivs det av hans son Kent Andersson. Sedan starten har man huvudsakligen använt råvaror från småländska gårdar. Hela produktionen, slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution är samlade på ett och samma ställe.
Historien om bryggeriet Eskilstuna Ölkultur börjar 2003 när några hembryggare startade en pub för att visa Eskilstuna att det finns annat än stor stark. Puben blev populär och 2006 började man brygga egen öl. Det stora steget kom 2008 då man flyttade bryggeriet till ett hus i hjärtat av Eskilstuna. Här finns idag både bryggeri och pub. Eskilstuna Ölkultur brygger hantverksmässig öl av högsta kvalitet. Bryggningen leds av två eldsjälar och flerfaldiga svenska mästare i hembryggning; Anders Olsson och Arto Ukura.
Vill man äta äkta öländska kroppkakor väljer man med fördel Evas Kroppkakor & Deli. Här görs handgjorda kroppkakor med allergenfri kryddblandning och alla är naturligt gluten- och laktosfria. De är också vad man kallar ”grova” kroppkakor, vilket betyder att det är hög andel rå potatis i dem.
Affärsidén är att odla och förädla fram svenska premiumprodukter. Och det lyckas man riktigt bra med. På Färnas gamla bruksåkrar i Skinnskatteberg växer olika sorters rabarber och svarta vinbär i långa rader och runt det hela surrar honungsbina längs med skogskanten. Härifrån hämtar vi utsökta drycker.
Fenix Brewery är ett nytt och toppmodernt bryggeri i Norrköping. I slutet av 2019 rullade de första tankarna in i de nyrenoverade lokalerna i Gästgivarhagen där man nu brygger öl. Namnet anspelar på fågeln Fenix som reser sig ur askan – för Norrköping var en gång en stor bryggeristad. Och nu vill man att Norrköping ska resa sig som en stolt bryggeristad.
Vid foten av Vista kulle, med utsikt över Vättern och världen ligger Gårdsrosteriet. Här rostas kaffe i liten skala, på omsorgsfullt utvalda bönor. Inspirerade av traktens alla fruktträdgårdar, har de skapat ett kaffe så närodlat som det bara går i ett kallt klimat som vårt. Perfekt rostade bönor odlade av kollegor som tänker på samma sätt. Blunda, njut och dröm dig bort en liten stund!
Det hela började i bageriet på Fiket i Gränna, som är ett gammalt konditori med anor från 1950-talet. Här skapade en av bagarna ett mycket speciellt knäckebröd. Dock visade det sig vara svårt att rekonstruera experimentet och få den lilla satsen att fungera i större bak. Men bagarmästare Svahn lyckades till slut att få fram ett recept som med hjälp av de bästa råvaror fungerade i större mängder. Grännaknäcke har t.o.m. tilldelats Gastronomiska Akademins Diplom.
Grenna Glass tillverkar all glass på egen hand och är väldigt noga med att bara använda de absolut bästa råvaror som finns att tillgå. Samtliga smaker är gjorda på riktiga råvaror utan tillsatser. Förutom ett standardsortiment av gräddglass finns även några helt veganska smaker där kokosgrädde och mandelmjölk är bas.
Mitt i idylliska Gränna ligger Grenna Polkagriskokeri som är en av de större kokerierna i staden. Här bakas polkagrisar på samma sätt som det gjordes på Amalia Erikssons tid, grundaren till den populära polkagrisen. Företaget bedriver även en storskalig produktion i Jönköping, allt tillverkat enligt traditionella recept, med högkvalitativa råvaror och en stor portion kärlek.
På Gunnagård i Halland får grisarna leva sina liv utomhus och äta korn, havre, åkerböna och raps. Grisarna, som är av raserna Mangalitza och Duroc, får växa i lugn och ro för att slaktas när de är 1–1,5 år. På gården finns även Lindegrisar som sedan blir svensk lufttorkad chark.
Mejeri på Öland som gör ostar enbart på get – från den egna getuppfödningen. Ostarna har blivit prisbelönta och serveras på flera toppkrogar i Stockholm.
Företaget håller till på Hargs Gård utanför Kisa i Östergötland. De startade som en hallon- och jordgubbsodling med självplock för allmänheten. Idag förädlar man själv alla bär som odlas på gården. Man har bland annat ett eget marmeladeri, där man tillverkar marmelad i alla dess former. Man använder naturligtvis inga tillsatser. För att få att rätt konsistens utan att tillsätta pektin använder man pektinstarka frukter och bär
Harrel, som håller till i Norrköping, destillerar svensk rom, gin och akvavit. Företaget drivs av Heidi & Andreas, passionerade romfantaster, som vill att fler ska upptäcka denna fantastiska dryck, dess mångfald och förhoppningsvis välja det lite oftare än tidigare.
HC Vilt startades av Henric Stein som sadlade om från yrkesjägare till att satsa på kött. I dag går mellan 3 000 och 4 000 djur genom anläggningen varje år, alltid noga kontrollerade av veterinärer utsedda av Livsmedelsverket. Köttet kommer till största delen från Östergötland, men också Småland och Södermanland. Förutom att sälja rena detaljer, erbjuder HC Vilt också charkuterier. Här samarbetar de bland annat med Eklunds Chark och Mossebo Rökeri där viltkött förädlas till korvar, isterband och stekar.
Laktos- och glutenfria produkter som bakas för hand och från grunden i det egna bageriet i Örebro. Är EKO-certifierade och levererar ett smakrikt sortiment gjort på egna recept och noga utvalda råvaror.
Rörelsen startade 1935 i Örserum, som ligger en knapp mil från Gränna mot Tranås. Fabriken är genuin och recepten till korvarna är oförändrade. Både beredning och hantering i rökeriet sker på traditionellt vis. Isterbanden är prisbelönta och har den karakteristiska, syrliga smak som kommer från långsam kallrökning över bokspån. Bl a har man fått M Sandahl Foundations utmärkelse för gastronomiens traditioner, kvalitet och yrkesskicklighet.
Australiensaren Damien Linsley startade Idlewild Brewing Company 2013 och håller till på anrika Tändsticksområdet i Jönköping. Här finns både ett litet hantverksmässigt bryggeri och ett ölcafé. Sedan starten har över 100 olika ölsorter framställts.
Mejeriet grundades 2016 efter flera år som ett traditionellt lantbruk med mjölkkor. Gården drivs av den nionde generationen och Isåsa lantbruk har anor så långt tillbaka som till början av 1700-talet. Lantbruket har varit ekologiskt i över tolv år och är certifierade enligt KRAV:s regler för ekologiskt lantbruk och djurhållning. Korna mjölkas i den stora lösdriftladugården som ligger vägg i vägg med mejeridelen och kan gå ut till det öppna betesområdet precis som de vill.
Jojjen är ett familjeföretag från Västervik som har producerat kött, charkvaror och delikatesser i över 100 år. Produktionen kännetecknas fortfarande av handgjord tillverkning med naturliga råvaror. Många av deras klassiska varor har tillverkats på samma sätt sedan de grundades, till exempel spickekorven. Nya produkter ägnas samma omsorg för att bli så bra som möjligt, såväl gällande smakupplevelse som trygghet i produktionen.
Jönköpings Bryggeri startades 1891 och drevs av Hilding Sjöbeck fram till 1941. Efter en 72 år lång torrperiod återuppstod Jönköpings Bryggeri AB 2012. Detta är fortsättningen på en smakrik tradition.
Visionen är att brygga eftertänksamt, kreativt och konstnärligt. De strävar efter att ge en njutningsfull och smakrik upplevelse för alla kunder. Mikrobryggd öl på gamla originalrecept med en modern touch för att passa nutidens smaklökar. Kvalitet före kvantitet.
Med samma unika familjerecept som en gång blomstrat i Bagdads gator, grundades Kalmar Bageri året 2015. Målet var att med samma kärlek och passion till yrket kunna leverera Sveriges bästa orientaliska tunnbröd, bakat av svenska råvaror. Idag är brödet mycket populärt och bakas i en modern anläggning i Kalmar.
Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter säljer, och producerar Gul lök, Röd lök, Bruna bönor och Gula matärtor till grossister och livsmedelsföretag. Årsproduktionen är ca 10 000 ton av dessa 4 grödor.
Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter är en ekonomisk förening med 160 medlemmar/odlare som levererar sin skörd till företaget. Odlingen sker främst på Öland och i närliggande landskap. Företaget startade 1959 och har många års erfarenhet av den här typen av odling. Dessutom ger Ölands milda klimat och kalkrika mylla bästa tänkbara odlingsmiljö.
Kasta Gård utanför Vadstena är ett lantbruk som drivs fossilfritt. Här odlar man cirka 500 hektar spannmål om året där huvuddelen går till utsäde men de odlar också en del brödsäd och vete till etanolproduktion. Dessutom odlas sparris och här hämtar vi också en unik produkt: svensk ekologisk quinoa.
Sedan 1959 finns detta företag beläget i Kättilstad utanför Rimforsa i Östergötland. Förutom äkta saltgurka och färsk saltgurka har man idag också produktion av senap. Äkta saltgurka eller vintersaltad gurka som den också kallas, läggs in i tunnor av svenska frilandsodlade smågurkor efter ett gammalt originalrecept med dill, salt och kryddor. Inläggningen sker helt utan ättika eller socker.
Ett bageri i Falköping som bakar på ekologiska och närproducerade råvaror. Mjölet de använder är KRAV-godkänt och kommer från odlare i Västergötland. De använder gamla sädesslag såsom dinkel/spelt, emmer, öländskt lantvete med flera.
Arbetet är enligt Slow Foods devis, som innebär att mat och dryck ska vara gott, rent och rättvist. Bageriet har fått utmärkelsen Hushållningssällskapet för "föredömligt initiativ till bärkraftigare jordbruk". De kan även stoltsera med att få leverera Lingonknäcke och Dinkelknäcke till Harrods varuhus i London.
Mellan slutet av augusti och fram till maj kan vi erbjuda knivskalad potatis, med närproducerad råvara under varumärket Köksmästarns. Potatisen knivskalas i Småland och sker utan någon som helst användning av kemikalier. Restprodukterna, skalet, skänks till köttbönder eller blir till biogas. Varje påse är gårdsmärkt, något som höjer värdet på tallriken och kan med fördel kommuniceras till gästen. Potatisen kommer bland annat från Skänninge, Mjölby, Tidaholm, Falköping och Kvänum.
Gården ligger norr om Valdemarsvik i en vacker miljö med öppna fält med en och annan ek i landskapet. Här produceras getost av mjölk från egna getter. Den är alltid pastöriserad och innehåller inga tillsatser mer än vegetabiliskt löpe, syrakultur och salt.
Kvillinge Ekologiska är ett hantverksbryggeri utanför Norrköping som erbjuder ekologisk, opastöriserad och ofiltrerad kombucha. Omtanken kring hantverket finns ständigt närvarande och de väljer endast råvaror av högsta kvalitet. Kvillinge tar ständigt fram nya kombinationer och jobbar mycket utifrån vad varje säsong erbjuder.
Kvillinge Gårdsbutik erbjuder ett sortiment utav egenproducerade varor såsom gårdens egna grönsaker, Kombucha, eget naturkött och självklart även deras omtycka potatis.
Lelles Odling AB är ett familjeföretag inriktat mot odling av rotfrukter och grönsaker med huvudfokus på potatis och morötter. Företaget drivs av Lennart Ekman och hans familj. De har tilldelats pris för att odla landets godaste morötter och fått diplom av Hagdahls akademien för professionell morotsodling.
Strax söder om Linköping ligger Löt Ryttargård, ett lokalt gårdsmejeri som producerar genuina östgötska mejeriprodukter från gårdens egna gårdsgetter. På gården finns ett sjuttiotal fritt betande getter som har möjlighet att vistas ute dagligen om de själva så önskar.
Ludvig Sörensen, eller Lulles som de också kallas, är ett familjeföretag i Sävsjö med anor sedan 1800-talet. Det började med slakteri och charkuteri i Stockaryd. Man är välkänd för sina traditionella arbetsmetoder. Delikatesserna röks i handmurade tegelugnar med al- eller bokspån för att ge dem en genuin, gammaldags smak.
Den rena alkoholen blandas med mineralvatten från Vättern destillerat från högkvalitativt höstvete från Götaland. Det resulterar bland annat i produkter såsom Oden Vodka och Mimers Gin. Håller till i östgötska Borensberg.
Med en tanke om att förvalta och utveckla familjegården startades Nääs gårdsbryggeri 2013. Den varsamt renoverade ladugården inrymmer förutom bryggeriet även pub, gårdsbutik och en visningslokal för ölprovning. Visionen är att brygga ett genuint gott öl som släcker törsten, tillfredsställer smaklökarna och förhöjer måltidsupplevelsen.
"Gemensamt för alla våra öl är att de bryggs med kärlek och nytänkande och att vi arbetar med kvalitet i alla led, allt från valet av råvaror, produktionsprocessen och leveransen till våra kunder."
Najas Mejeri är ett hantverksmässigt mejeri beläget i Norrköping som startade 2014. Mest känd är man för sin orientaliska stekost, men som till skillnad från halloumi är baserad på komjölk, som hämtas på en gård i trakten. Dessutom är receptet eget och unikt.
Bryggeriet finns sedan mitten av september 2006 på Fruängskällan i Nyköping, ca 10 mil söder om Stockholm, och bränneriet finns närbeläget på Tärnö Säteri där även mälteriet är beläget. Nils Oscar grundades 1996 och arbetar med några av Sveriges mest meriterade bryggare. Produkterna säljs till krogar och Systembolagsbutiker i hela landet.
Nydala Bigård är ett företag som producerar och säljer honung och sunda hälsofrämjande biprodukter. Företaget erbjuder också annorlunda upplevelser och avkoppling samtidigt som de delar med sig av kunskap om honung, bin och livet i bikupan.
När nyzeeländaren Tom Simpson flyttade till Sverige saknade han ”riktigt goda pajer”. Han bestämde sig då helt enkelt för att göra egna. Utbildad livsmedelsingenjör, matglad och självlärd hemma i hans styvmors bageri skred han till verket. Under våren 2016 hyrde han in sig i ett storkök och tillbringade helgerna med att baka paj. Intresset för de matiga och 250 gram tunga pajerna ökar stadigt. I dag tillverkas portionspajer med flera olika sorters fyllning. Alla kött- och fågelprodukter kommer från svenska gårdar.
Lennart och Leif Nyman är fjärde generationen mjölnare på Orga Kvarn. Fram till mitten på 1700-talet fanns här en av Sveriges första stångjärnshammare som bl.a. tillverkade beståndsdelar till regalskeppet Vasas kanoner.
Kvarnen som ligger vid tillflödet av sjön Glan har en kvarnsten från 1800-talet där man bl.a. gör stenmalet rågmjöl och grahamsmjöl. Man lever efter det gamla talesättet "rent mjöl i påsen".
Bakom detta varumärke ligger Östgöta Bi Ekonomisk Förening, ett kooperativ av östgötska eldjälar som bestämt sig för att göra ett gemensamt lyft för biodlingen i landskapet. Ju fler som använder Östgöta Honung, desto fler biodlare kan utbildas inom kooperativet och fler bisamhällen kan ställas ut i Östergötlands vilda natur och kulturlandskap. Två tredjedelar av allt som odlas i världen i dag är helt beroende av bin och andra pollinatörers ekotjänster.
Ett familjeföretag med rötter i den öländska myllan sedan snart två decennier. Under 2012 investerade man i ett nytt modernt knivskaleri där potatisen kyls ned till +4oC direkt efter skalning. Detta betyder att hållbarheten ökar med några dagar. Man förädlar cirka 3 000 ton potatis om året.
Ravelsmark Gård är en familjeägd bondgård strax utanför Gränna. På gården har man genom alla år satt kvaliteten främst, vilket bland annat resulterat i ett besök hos Kung Carl XVI Gustaf och ett sällsynt diplom för den goda kvaliteten.
Förutom köttdjur så finns det mycket annat som gården har att erbjuda. På senare år har man nämligen fokuserat och utvecklat de grönsaksland som gården har att tillgå. Här odlas det sparris, pumpor, blomkål, vitkål, majs, jordgubbar och mycket annat. Grönsaker som det sedan går att köpa i den lilla närliggande gårdsbutiken.
Litet lokalt ysteri som har sitt tillhåll på gården Lida i Järnforsen. Startade 2013 och ystar pastöriserade komjölksostar på råvara som köps från en granngård.
Rosas Handel är ett litet familjeföretag med stort engagemang för hantverksmässig korvtillverkning. Här används utmärkta råvaror för att få de bästa korvarna och charkprodukterna man kan önska dig. Håller till i Löttorp på norra Öland där man har egen butik samt tillverkning.
Rudenstams ligger beläget i ett område som är ypperligt för frukt- och bärodlingar, cirka fem kilometer norr om Huskvarna. Här odlar man bland annat äpplen, päron, plommon, bigarråer, vinbär, hallon och jordgubbar, vilka man sedan förädlar.
Ett familjeföretag som ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Gården har drivits ekologiskt ända sedan 1970-talet och är helt KRAV-certifierad.
Mitt på den vackra Östgötaslätten, med utsikt över Omberg, ligger Särtshöga Vingård. Sommaren 2013 sattes de första tusen vinplantorna och nu pågår byggnation av vineri, där de om några år kommer tillverka ett av världens nordligaste mousserande viner. Redan i dag produceras en härligt syrlig äppelmust helt utan tillsatser.
Sjöarps är ett litet gårdsrökeri mellan Tranås och Gränna med en nästan 30-årig historia. Rökeriet drivs i dag av Martin och Ulrika Jansson. Rökeriet var från början ett komplement till lantbruket men är nu huvudnäring på gården. De jobbar med regnbågslax från den egna odlingen i sjön Vänstern men tar också in fisk från Sommen, Vänern, Östersjön och Norge.
Skövde Slakteri jobbar uteslutande med svenskt kött, mest närproducerat, i en toppmodern anläggning i Skövde. De har total kontroll över hela produktionskedjan från slakt till paketering – en förutsättning för att upprätthålla hög kvalitet. Härifrån köper vi också gårdsmärkt kött från Ölanda Säteri, beläget utanför Skara.
Mejeri i Vrigstad på det småländska höglandet och är ett litet familjeföretag. Startade redan 1969 när Arla upphörde med sin verksamhet i mejeriet i Vrigstad. Här tillverkas i dag ost av mjölk från gårdarna runt bygden.
Smålandskött hämtar kött från gårdar i Småland, Öland och Blekinge. Slakteriet finns i Kalmar vilket gör transportsträckorna korta, vilket är unikt i dag. Kort sagt så finns de perfekta förutsättningarna för att erbjuda dig lokalt, och därmed miljövänligt, gott kött.
Ett modernt skaldjurskokeri vid Sörängens gård i Nässjö som i dag är Sveriges ledande producent av signalkräftor fiskade i svenska insjöar. Smålandskräftan brukar ofta ligga i topp i tidningarnas tester. Dessutom kokar man även hummer, krabba, havskräftor, räkor, kungskrabba med mera.
Företaget håller till i Jönköping och levererar potatis och morötter i alla dess former.
Solmarka Bageri tror inte att det finns några genvägar till riktigt gott bröd. Det är därför de maler mjöl på stenkvarn, bakar brödet på surdeg och intresserar sig för äldre spannmålssorter som emmer, dinkel och ölandsvete. Solmarka väljer råvaror med omsorg och ser till att de i möjligaste mån är både ekologiskt och biodynamiskt odlade.
Tistelvind producerar och säljer ekologiska fermenterade grönsaker med råvaror från utvalda svenska bönder. De fermenterar alla grönsaker i Boxholm, Östergötland. Efter att enbart ha tillsatt salt och kryddor sker en naturlig fermentation.
När Väderstad blev med egen krog stod Thomas (bagaren) och Pär (krögaren) och pratade om att man måste ha ett eget knäckebröd om man har en restaurang med ambitioner. Pär hade några idéer på smaker, de smakerna blandade Thomas med sin degblandare och gräddade av med lite flingsalt på. Så föddes Väderstadknäcke.
I Vaggeryd, några mil söder om Jönköping, ligger detta charkföretag som drivs av familjen Gustafsson med ett 30-tal anställda. Här är det god kvalitet som gäller. Man har utsetts till Svensk Charkmästare för både sin prinskorv och kallrökta korv och har dessutom massor av andra fina utmärkelser.
Västerslät är ett familjeägt företag utanför Kalmar som driver gårdsslakteri, charkuteritillverkning och café. Grundläggande för företaget är att djuren ska ha ett så bra liv som möjligt under sin livstid och att kunderna ska erbjudas välsmakande kött.
Vild Vätterfisk är ett samarbete mellan yrkesfiskarna runt Vättern. Projektet har som mål att hitta lokala lösningar för distribution och konsumtion av vild Vätterfisk. Allt yrkesfiske är närfiskat, hållbart och sker med omtanke och hänsyn till framtida generationer. All fisk är certifierad via Närfiskat.
Vätterfrukt består i dag av fem stycken fristående fruktodlingar som säljer och marknadsför sin skörd under det gemensamma varumärket Vätterfrukt. Äpplena odlas, precis som namnet antyder, på sluttningarna intill Vättern samt på Visingsö där klimatet är särskilt gynnsamt för äppelodling.
Vit sparris är en delikatess om våren och utanför Hjo hämtas denna omtyckta primör. Den första skörden brukar ske i maj och säsongen pågår till och med juni.
Tor Nyberg och Inger Bjugard bor på gården Charlottenborg, Väversunda, belägen söder om Vadstena i Östergötland. Gården har ett unikt läge med odlingszon 1 och är belägen i sluttningen av Omberg vilket gör att vårfrosten rinner ner i sjön Tåkern. Här hämtar vi välsmakande frukt och grönsaker efter tillgång i säsong.
Den här strutsfarmen ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. På gården får jordens största levande fågel gå fritt i stora hägn med möjlighet att gå in när de själva önskar. Strutsens kött är rött, mört och nyttigt. Till utseendet liknar det nötkött men utan insprängt fett. Köttet lämpar sig bra att grilla och röka.
Vild Vänerfisk är ett gemensamt varumärke för yrkesfiskare runt sjön som fiskar med hänsyn till miljö och framtida generationer. Genom samarbetet runt sjön har en lösning skapats där fisken transporteras och förädlas lokalt för att sedan distribueras och konsumeras lokalt, vilket gynnar klimatet.
Mitt på Vikbolandet hittar du Visätters Gårdslakteri. Härifrån kan du få lokalproducerat färskt kött och chark av kalkon året om. I det lilla slakteriet går
kvalitet före kvantitet. All slakt sker manuellt utan stressande transporter. Du kan få hel eller halv kalkon och hantverksmässigt finstyckade delar.
Fruktodlingar, och särskilt äppelodlingar, har i södra Vätterbygden en historia som går mycket långt tillbaka i tiden. Området tillhör numera de så kallade ”Östra Vätterbranterna”, ett av UNESCO utsett biosfärsområde som sträcker sig utmed Vätterns sydöstra strand.
Vrigstad bakar ostkakor som tål att jämföras med gångna tiders hembakade ostkakor. Tillverkningen sker med hjälp av gamla rutiner och traditioner som har förädlats och förbättrats. Det är en självklarhet att ingredienserna håller hög kvalitet och att du som äter av den alltid kan känna dig säker på att du får en bra upplevelse.
Wadstens Charkuteri i småländska Loftahammar är ett familjeföretag som drivs i liten skala med övertygelsen om att det går att göra smakrik och nyttig mat utan konstgjorda tillsatser. Man använder gamla gedigna recept, bra råvaror och kryddor vilket ger produkterna dess smak och karaktär. Man kan göra allt från rökta detaljer till korvar av nöt-, gris- och lammkött.
Wästanå Gård ligger utanför Linköping och levererar svensk gårdsmärkt och KRAV-märkt kyckling. Kycklingarna föds upp under sommaren när djuren får gå ute och beta. Genom att de växer långsamt utvecklas smakerna mer och de blir också större (väger omkring 2,5 kg). Dessutom slaktas den i gårdens eget slakteri så den slipper transporteras.
På Möreslätten, några mil söder om Kalmar, bedriver Yxneberga Primörer odling av grönsaker och blommor. Det mesta arbetet sker manuellt, i liten skala och med ett modernt sätt att odla.